Friss, konyhakész nyuszihusi!

Zsír- és koleszterintartalma alacsony, viszont a fehérjetartalma és aminosav-összetétele magas - ez a fogyókúrázóknak, a szív- és érrendszeri betegeknek sokat segít. A nyúlhús tápanyagszempontnyagszempontból hasznosabb valamennyi más húsnál.

NYÚL VÖRÖS BORBAN

Hozzávalók:


1,5 kg nyúlhús,
só, bors, kakukkfű, rozmaring,
15 dkg szalonna,
1 hagyma,
7 dl vörös bor,
20 dkg gomba,
2 dkg pirospaprika,
paradicsompüré,
3 dkg liszt,
cayenni bors,
metélőhagyma,
1 húsleveskocka,
paradicsompaprika.

A nyúl vörös borban készítése:

A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát, paradicsompürét és a nyúldarabokat.
Sózzuk, fűszerezzük, és vörös borral fölengedjük, megpároljuk.
Amikor majdnem megpuhult, beletesszük a feldarabolt gombát és a paradicsompaprikát.
Ha megfőtt, behabarjuk, és tálalás előtt megszórjuk metélőhagymával.
Sós burgonyát adunk hozzá.


Nyúlpörkölt

  • 1 nyúl
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 nagy fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál házipaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 sárgarépa
  • 1-2 babérlevél
  • száraz vörösbor
  • A páchoz:
  • 1 fej hagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál szemesbors
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 evőkanál koriander
  • 3-4 evőkanál ecet
  • 3 liter víz

Keverd el a pác hozzávalóit, és a felkarikázott hagymával együtt forrald fel, majd öntsd a felkockázott nyúlhúsra, hagyd állni 2 napig.
A zsírban olvaszd ki a fel kockázott szalonnát, majd pirítsd rajta aranysárgára az finomra vágott hagymát, ezután keverdjük bele a pácolt nyulat. Magas fokozaton pirítsd meg, majd sózzuk be, és a víz hozzádása nélkül pörköld. Mikor zsírjára sült, szórd meg a pirospaprikával, keverj rajta egyet-kettőt, majd apránként engedd fel a borral, és süsd zsírjára többször – főzd bele a babérlevelet is. Mikor félpuhára kifőtt, karikázd bele a paprikát, paradicsomot, sárgarépát, és keverd hozzá a fokhagymát.


Fokhagymás nyúlcomb



Hozzávalók:
4személyre
4 db hátsó comb
8 cikk fokhagyma
30 dkg zsír
200 ml víz
1 ek vadas fűszerkeverék(lehet grill, wok, magyaros is)
1 csipet só
4 csík császárszalonna

Elkészítés:
A combokat sütés előtt kb. 16 órával előkészítjük:
Jól megmosom, a vastag húsnál bevágom. Alaposan beledörzsölöm a kiválasztott fűszerkeveréket, a sót a húsba és a nyílásba, majd 2-2 cikk fokhagymát beledugok minden combba.
Letakarom, beteszem a hűtőbe.
Sütéskor a zsírt megolvasztom egy nagy serpenyőbe, beleteszem a fűszeres combokat, majd a tányért átöblítem 200ml vízzel és óvatosan a húsok mellé csorgatom. Mindegy mennyi levet eresztett, az is mehet a husihoz.
45 percig lefedve sütöm közepes lángon, sűrűn megforgatva. Ha puha, leveszem a fedőt, ráteszem a szalonnát és 10 percig mindkét oldalt pirosra sütöm. Ilyenkor is kell mozgatni, nehogy lesüljön. (A szalonna mindig felül legyen).
Párolt rizzsel, vagy főtt krumplival a legfinomabb. Savanyúnak ubi, vagy vecsési káposzta ajánlott hozzá.

Tanácsok:
Hidegen is nagyon finom, ha esetleg marad belőle vacsorára.
De a megdermedt zsírja kenyérre kenve isteni vacsi.

Elkészítési idő: 60 perc


Nyúlpaprikás



Hozzávalók:
1 kg nyúlhús(comb, has, gerinc)
2 evőkanál sertészsír
2 db vöröshagyma
1 ek pirospaprika
1 ek rétesliszt
1 dl tej
2 dl tejföl

bors
4 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
Olvasztott zsírban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, belekeverjük a feldarabolt nyúlhúst. Borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, a petrezselyemlevéllel, és összekeverjük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beletesszük a zúzott fokhagymát, megsózzuk. Lassú tűzön puhára főzzük. Habarást készítünk liszt, tej, tejföl hozzáadásával, és a kész nyúlpaprikásra öntjük. Felforraljuk és kész. Sós krumplival, vegyes savanyúval tálaljuk.


Tejfölös nyúlpörkölt recept


Hozzávalók:
1 kg nyúlhús
2 fej vöröshagyma
olaj vagy zsír

bors
majoránna
pár szem borókabogyó
paradicsom
paprika
őrölt pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
2 dl tej
2 ek liszt
2 ek tejföl

Elkészítés:
A nyúlhúst jól megmossuk és szétvágjuk. A hagymákat apróra vágjuk és olajban vagy zsírban odatesszük pirulni. Ha már üveges, hozzátesszük a paprikát kockára vágva, picit pároljuk, majd a gázról levéve beletesszük a piros paprikát és két-három keverés után a húst. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A fokhagymákat apróra vágjuk és beletesszük. Sót, borsot, majoránnát, meg borókabogyót adunk hozzá ízlés szerint. Fedő alatt főzzük. Ha félpuha, beletesszük a héjától megszabadított, apróra vágott paradicsomot. Mikor már beürüsödött a leve és a hús is megpuhult, a lisztből, tejfölből és a tejből simára kevert habarást készítünk és hozzáöntjük a húshoz. A habarással még főzzük 10 percet folyamatosan kevergetve. Nokedlivel, vagy kifőtt tésztával tálaljuk.


Sajtos rántott nyúlcomb recept


Hozzávalók:
4 comb
ételízesítő
2 gerezd fokhagyma
3 dl tej
liszt
2 tojás
zsemlemorzsa
reszelt trappista sajt

apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:
A combokat a vastag húsnál vágdossuk be, sózzuk be. Az ételízesítőt, a zúzott fokhagymát tegyük bele a tejbe, majd helyezzük bele a combokat és hagyjuk állni egy éjszakára. Másnap a tejből kivéve panírozzuk lisztbe, a tojásba kevert petrezselyem zöldes reszelt sajtba, és zsemlemorzsába. Jó forró olajban kisütjük, majd a megmaradt tojást, morzsát is összekeverhetjük, kisüthetjük.


Tárkonyos nyúl erdélyiesen, körettel recept


Hozzávalók:
80-90 dkg.nyúlhús ( comb, gerinc, nyak, )
2 - 3 evőkanál mustár,
5 dkg. teavaj,
1 csokor tárkony,
2 dl. húsleves ( lehet 1db. kockából is)
2 dl. fehérbor ( száraz, félszáraz)
8 . 10 szelet vékony bacon szalonna ( kb. 10 dkg.)
1 kk. kristálycukor,
2 dl. tejföl,
2 - 3 ágacska csombor ( birsikafű),
só, őrölt feketebors izlés szerint
60 - 70 dkg.zöldbab

Elkészítés:
A nyúl gerincét 3 - 4 darabra vágjuk, a többi húst nagyobbra daraboljuk. A vajat megolvasztjuk, és ezen a húsdarabokat erős tüzön átpiritjuk, majd felöntjük a borral, a húslével, ízesitjük a csobor ágacskákkal, kissé sózzuk, és mérsékelt tűzön 1 és fél óráig pároljuk.Kb. a főzés felénél további 1,5 - 2 dl. forró vizet is adunk hozzá, hogy zöldbabot mellérakva azt is megfőzhessük.
A zöldbab végeit levágjuk, megmossuk és enyhén sós, forrásban lévő vízben 3 - 4 percig főzzük. Kiszedve lecsöpögtetjük, sóval borssal ízesitjük, majd ha kissé meghült a bacon szalonna segitségével kötegeket készítünk és a hús főzése előtt 30-35 perccel a hús köré rakva megfőzzük.
A megfőtt húst, zöldbabkötegeket tálra tesszük. A friss tárkonylevelkeket megmossuk, lecsöpögtetük és finomra vágjuk, majd hozzákeverjük a mustárhoz. A visszamaradó pecsenyelevet leszűrjük, mennyiségének felére forraljuk, majd hozzáadjuk a mustáros tárkonyt, a kristálycukrot, és az egészet tejföllel dúsitjuk. Ha kész kevéssel a nyúlhúst leöntjük, a maradékot külön tálkában kínáljuk
Körettnek burgonyakroketet, rizst adhatunk.

Tanácsok:
Ügyeljünk arra, hogy a húsok fővése egyenletes legyen.


NYÚLPECSENYE MAGYAROSAN

Hozzávalók:


1 nyúlgerinc egy pár combbal,
2 citrom,
1 csomó vegyes zöldség,
5 dkg füstölt szalonna,
1 fej hagyma,
1 dl tejföl.

A nyúlpecsenye magyarosan készítése:

A nyúlhúst alaposan megtisztítjuk. Füstölt szalonnával megtűzdeljük, és citromlével bedörzsölve állni hagyjuk 1-2 órán át.
A tetejére zsírt rakunk, és a gyengén sózott nyulat előmelegített sütőben, felső lángon kezdjük sütni.
Közben saját levével locsolgatjuk.
A félpuha húst megszórjuk a tisztított, karikára vágott vegyes zöldséggel és a szeletelt hagymával. A kész pecsenyét saját piros mártásával tálaljuk, melybe egy kevés tejfölt tettünk.
Burgonyapürét adunk hozzá.


PROVÁNSZI GÖNGYÖLT NYÚl

Hozzávalók:


1 nyúlgerinc és combok,
20 dkg kolozsvári szalonna,
olaj,
2 vöröshagyma,
1 kanál paradicsompüré,
só, bors, majoranna.

A provánszi göngyölt nyúl készítése:

A nyulat sóval, törött borssal, majoránnával dörzsöljük be, kisebb darabokra vágjuk, és egyenként húsos szalonnaszeletekbe göngyöljük, fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük.
Tűzálló tál aljára egy kevés olajat öntünk, erre egy sor karikára vágott vöröshagymát terítünk, és egymás mellé ráültetjük a becsomagolt húsdarabokat.
(Nyáron még körülrakjuk cikkekre vágott paradicsommal, és majoránna helyett rozmaringgal fűszerezhetjük.)
A sütőben addig sütjük, míg a hús meg nem puhult, és a szalonna piros-ropogósra nem sült.
Tálalás előtt paradicsompürével ízesítjük a levét, és abban az edényben adjuk asztalra, amelyben sütöttük.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 4
Heti: 10
Havi: 10
Össz.: 35 125

Látogatottság növelés
Oldal: Nyúlételek
Friss, konyhakész nyuszihusi! - © 2008 - 2024 - nyuszihusi.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »